U okviru projekta Digital Cities koji sprovede British Council i Creative England predstavnik Deli prostora Milan Babić po treći put ovog proleća posetio je Englesku. Uživajte u završnom delu Milanovog dnevnika – Deli u Engleskoj – part II

Nakon uspešno završenog projekta Digital Cities, održana konferencije Coworking CIties i prezentovanja istraživanja na Birmingham City University-ju menadžment tim Deli prostora u saradnji sa Red Brick House-om iz Bristola odličio je da napravi nove korake u UK. Nastavak saradnje iziskivao je još jednu posetu Ostrvu. Kao osoba koja je posedovala vizu izbor je pao na mene. Pripreme putovanja kao i ceo projekat nisu trajale dugo, nije bilo mnogo vremena, trebalo je nastaviti „jahanje“ na talasu koji smo uhvatili. Izabrani su datumi i put je mogao da počne.

Destinacija – Checked
Smeštaj – Checked
Karte – Checked
Plan putovanje – hmmm Checked

Put je iz Niša preko Sofije i Minhena vodio na Ostrvo.

BIRMINGHAM

Prva destinacija bio je Birmingham, drugi po veličini grad u Engleskoj sa 1,2M stanovnika, dom fudbalskih klubova Aston Vila, Birmingham City i WBA (prvi imaju i titulu Evropskog šampiona).

Dom Peaky Blindersa i pravi univerzitetski centar u samom srcu UK, mesto gde je istraživanje co working zajednica UK i Srbije predstavljeno. Zahvaljujući stipendisti University of Birmingham Marku Čomiću, organizacija i poseta prostorima bila je znatno olakšana. Prvog dana posetio sam prostorije Univerziteta i biblioteku koja je ostavila poseban utisak na mene.

Drugi dan bio je rezervisan za razvojne centre Univerziteta: Bio Hub i ICT centar. Mogu istaći da je sama poseta Bio hubu bila prilično interesatna, kao neko ko radi u kreativnim industrijama, koncept Bio Hub-a bio je prilično iznenađenje za mene. Kratak razgovor sa domaćinima, objašnjenje zašto je ovakav koncept hubova bitan i koje mogućnosti pruža. Iskoristio bih priliku da se zahvalim celokupnom osoblju Birmingham research parka koji su bili jako ljubazni i dozvolili mi da bez najavljivanja obiđem većinu parka i prostorija koje poseduju a među kojima su i BioHub i ICT Center.
Nakon par dana u Birminghemu osetio sam da grad odiše nekom neverovatnom energijom.

BRISTOL

Usledio je put za Bristol, grad na zapadu Engleske. Sa oduševljenjem sam čekao dolazak u Bristol i posetu Red Brick House-u. Prva stanica na koju sam morao da se zaustavim u Bristolu bile su prostorije Creative Englanda, bilo mi je drago videti drugare i popiti šoljicu tople čokolade sa njima. Adam je bio jako srdačan u razgovoru i pohvalio sve timove sa WB koji su učestvovali u projektu. Bližio se drugi sat posle podna, a to je značilo odlazak u Red Brick House, na ulazu me je dočekala Georgina.

 

Nakon uvodnog ćaskanja, odlučili smo da odradimo monitoring istraživanja, pažljivo prošli korak po korak svakog segmenta koje smo imali u našem prvom zajedničkom projektu. Podelili dobre ali i loše strane, situacije i odgovore koji su bili očekivani ali i one druge. Svakako je ovo bilo veliko iskustvo za naša dva prostora. Nakon sastanka imao sam mogućnost da popričam sa stanarima i učestvujem u organizaciji kreativnog Eventa u Red Brick House-u.

DOGOVORILI SMO SARADNJU

Odlazak na večeru sa Nikolom Grujićem, stipendistom University of Bristola i razgovor o gradu i sadržajima koje pruža, mogu reći da Nikola uživa u svakom parčetu prelepog Bristola (ail za naše standarde i skupog jer je Bristol 2. najskuplji grad za život u Engleskoj).

Drugog dana usledio je celodnevni boravak u Red Brick House-u, sastanak sa domaćinima i planiranje sledećih koraka. Dogovorena je saradnja na razmeni stanara, uskoro će stanari Deli prostora moći da idu u Bristol i rade u Red Brick House-u kao da su u Deli prostoru, dok će stanari Red Brick House imati mogućnost da mesec dana provedu u našem prostoru, ostalo je samo da sagledamo sve pravne činjenice i zvanično potpišemo saradnju, nadamo se pre početka leta, a da do kraja godine bude obavljena i prva razmena. Domaćini su podelili sa mnom i kako funkcioniše prostor, koliko je teško održavati jedan takav prostor u Bristolu ali i koji su to izazovi za održivost. Moj boravak u Engleskoj se bližio kraju. Pre odlaska na aerodrom ostalo je još da odradim savetodavnu funkciju Nikoli prilikom kupovine lopte za košarku.

POVRATAK KUĆI

Odvajanje točkova Lufthansinog aviona od tla Engeske značilo je i završetak moje misije u Engleskoj, ali ono što sigurno ostaje su fenomenalna iskustva koja sam prošao i znanja koja sam stekao, kao pioniri u polju Kreativnih industrija, od Engleza se može mnogo naučiti, Deli prostor je imao tu čast i priliku da iskoristi, nadamo se da će se rezultati videti jako brzo.

Na kraju, želim još jednom da se zahvalim svima koji su bili deo ovog projekta i uspeli da prežive sve događaje koje smo imali u poslednja 3 meseca, velika zahvalnost celom Deli timu, a najveća drugarima iz Creative Englanda i British Councila.

Hvala na ovom velikom iskustvu. Bila nam je čast učestvovati u projektu Digital Cities!