U okviru projekta Digital Cities koji sprovede British Council i Creative England predstavnik Deli prostora Milan Babić posetio je coworking prostore u Bristolu i Manchesteru. Milan je pisao dnevnik o svom putovanju koji ćete imati prilike da čitate u 3 nastavka, kao svojevrsnu trilogiju – Deli u Engleskoj. Uživajte u trećem delu.

Drugog jutra u Mančesteru probudila nas je tradicionalna engleska kiša. Usledio je doručak u restoranu sa pogledom na Piccadilly Gardens Park te priprema za posetu Habu i nastavak konferencije Be more Manchester.

NORTHCODERS

Poseta Northcoders-u, prostoru za učenje kodiranja i zajednici „Kodera“ počela je šetnjom po jako interesantnom delu Mančestera uz usputno svraćanje u menjačnicu po „još funti“ kako je to prokomentarilasa ljupka koleginica Iva iz Mostara. U NorthCoders-u su nas čekali ljubazni domaćini, interesantno je da su svi koje smo videli i upoznali u Engleskoj bili jako ljubazni i zainteresovani za našu posetu.

 

Nakon obilaska prostora imali smo priliku da čujemo kako je nastao prostor, koji su mu ciljevi i zašto opstaje, domaćini su se potrudili da daju odgovore na sva naša pitanja.

BE MORE MANCHESTER

Naredna stanica bio je nastavak konferencije Be more Manchester. U Old Granada filmskom studiju čekao nas je jako uzbudljiv dan. Prva radionica bila je na temu kako ispričati priču o svom biznisu, ili jednostavnije kako pitchovati ideju. Fenomenalni Ian Golding oduševio je sve prisutne, radionica je bila interaktivna, sa odličnim primerima koje smo svi pokušavali da prihvatimo i uspešno savladamo vežbe koje nam je zadavao. Moram priznati da smo se jako dobro zabavljali a pritom i učili. Nakon Ian-a usledio je ručak i networking te šetnja do obližnjeg Mariot Hotela i priprema za novu radionicu.
Sam dolazak u Mariot hotel bio je interesantan, šetnja po tradicionalnim ulicama Mančestera uz obavezno usputno slikanje trajala je desetak minuta.

Pre početka radionice imali smo mogućnost da popričamo sa predavačima, imao sam sreću da upoznam Lisu Murgatroyd iz Accelerate place-a, lanca coworking prostora koji ima svoje kancelarije u Mančesteru, Londonu i Notingemu. Planiraju širenja i na Birmingem i ostale gradove. Nakon par rečenica i predstavljanja našeg istraživanja, Lisa je bila oduševljena mogućnošću da zahvaljujući projektu Digital Cities bude naš partner u istraživanju. Radionica je bila jako kvalitetna, mogli smo čuti puno uspešnih primere o razvoju kreativnih industrija u Engleskoj a nakon toga i da popričamo i prezentujemo naše ideje svakom od predavača na petominutnom 1 na 1 sastanku. Samo upoznavanje ovih ljudi i slušanje njihovih priča stvorilo je bezbroj ideja u mojoj glavi kojima možemo unaprediti i naš prostor. Nakon radionice usledili su koktel i jako interesanta večera za celu grupu WB.
Za kraj večeri usledio je tužan rastanak sa grupom koja je imala povratni let u ranim jutarnjim časovima i dogovor nas ostalih oko sutrašnje posete.

OLD TRAFORD

Sledećeg jutra ostalo je samo nas troje (Miloš, Danica i ja) sa 5 sati slobodnog vremena da upoznamo Mančester. Za Miloša i mene nije bilo dileme, destinacija br 1 je bila Old Traford, Danica je odlučila da to vreme posveti shopingu. Vožnja u Engleskom busu i lutanje po naselju Stratford/Old Traford, i na kraju uspešan dolazak do stadiona, obilazak stadiona i shopa. Oduševljenje na licu redarke prilikom slikanja i kratak razgovor sa lokalnim prodavcima navijačkih rekvizita. Časovnik je pokazivao da smo ostali sat vremena duže od planiranog na stadionu.

Ponovna vožnja gradskim prevozom u Mančesteru i povratak u hotel. Moram napomenuti da svi koje smo pitali da nam kažu gde da idemo, jako ljubazno su nas upućivali i trudili se da nam pomognu. Usledio je obilazak grada, poseta Skupštini Grada, katedrali koja se renovira i ispijanje šoljice kafe u Starbucksu. Tačno u 15h po mančesterskom vremenu, vozač nas je čekao u lobiju hotela. Interesantna priča u toku vožnje do aerodroma i ulazak u avion za povratak kući.

POVRATAK KUĆI – HVALA!

Na kraju, hvala svima koji su omogućili da se ovo putešestvije dogodi, hvala drugarima iz British Councila, Creative Englanda, svim učesnicima sa Zapadnog Balkana, i hvala najboljem Deli timu.

Čast mi je da sam imao priliku da predstavljam Deli prostor i učestvujem u ovom projektu koji će se, nadamo se, ubrzo nastaviti i čija će naredna stanica biti Deli prostor i grad Niš!

Be more Creative = Be more Manchester = Be Coworking City!