Storytelling.

Mnogi od vas bi rekli da je to “pričanje priča”.

Da.

Pričanje priča koje se prenose dalje.

To je postalo bitno u content marketingu i današnjim poslovnim komunikacija. Storytelling je kao hit predstava koja ima svoju publiku koju “sadržaj priče greje” na emotivnom i racionalnom nivou. Što bolju predstavu, sa dobrim glumcima i dobrim tekstom brendovi naprave, to je publike više i “grejanja” iste od strane sadržaja koji pali.

DA LI JE TO DANAS DOVOLJNO?

Za neke komunikacije jeste, ukoliko želite da publika posle vaše dobre predstave o brendu, izađe i ispriča i prenese trenutno iskustvo. To zahteva da stalno pravite nove predstave, bolje, kvalitetnije, sa sadržajem koji pali, režija i rekviziti da budu maksimalno u funkciji predstave da bi publika se vraćala i u tražila još. Naravno, treba danas napraviti tu predstavu a da ne ispadne monolog ili ne daj bože bilbord ili oglas u novinama. Ode onda publika na neku bolju predstavu spremna čak i da plati karte i pored toga što vi delite karte džabe.

Nego, da odemo korak dalje, verujući da ste savladali storytelling kao “sadržajni korak”.

Šta mislite o tome da vaš “storytelling” postane “storyliving”? Da sa “pričanja priča” pređete na “življenje priča”. Da umesto da samo kreirate “sadržaj koji pali” kreirate “sadržaj koji se živi”.

Content Live. To je danas predstava koju možete da “emitujete” na svim kanalima i društvenim “daskama” koje biznis znače. Možemo ga nazvati i Content Live Marketing, zar ne?

KAKO GA KREIRATI?

Krenite od ključnih reči kojima se opisuje vaš proizvod ili usluga. Koristeći ključne reči napišite priču koju će prvo da žive vaši zaposleni. Zatim na tržištu pokrenite priču koja može da se živi a ne samo da se čita. Pratite tržište i “medije” i uočite verujuće u priču i u isto vreme koji je žive. Angažujte ih da učestvuju aktivno na vašim pričama koje se žive. Udahnite život u tržišne priče o vama.

Veoma bitna stvar je svest o tome da je Storyliving kako tržište živi vaše priče, a Storytelling je kako vi pričate vaše priče.

Na kraju, a na početku Storyliving-a vašeg brenda, bitno je znati da je danas mnogo važnije šta tržište priča o vama, nego šta vi tržištu pričate o sebi. Zato i treba da kreirate priče o vama koje će živeti tržište.

Zato, hajde da živimo dobre priče, a ne samo da ih pričamo!

p.s. Storytelling je podskup Storyliving-a.

p.s.s. Milenijalci vole Storyliving, mislite o tome.

 

Autor teksta, Aleksandar Saša Grbović je kreativni strateg koji je radio na više od 100 kampanja. Od septembra 2017. godine Saša je kolumnista na Deli portalu. Vlasnik je agencije SmartUp.