U okviru projekta ,,Omladina Balkana: Povezivanje obrazovanja, veština i mogućnosti za partnerstvo u regionalnim praksama zapošljavanja’’ Dostignuća mladih u Srbiji i Zapadnobalkanski institut organizovale su Nacionalnu konferenciju o preduzetničkom učenju.

Konferencija je održana putem ZOOM platforme. Sadržala je dva panela, sa ciljem da se iz različitih uglova ukaže na značaj preduzetničkog učenja i načine na koje javni i civilni sektor mogu da promovišu prduzetništvo kod mladih. Govornici na panelu ,,Ambijent za poslovanje mladih’’ bili su predstavnici Beogradske otvorene škole (BOŠ), Privredne komore Srbije i Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), a na ,,Kako vidimo sutra?’’ govorili su predstavnici kabineta premijerke Republike Srbije, Krovne organizacije mladih (KOMS), Inicijative digitalna Srbija i Asocijacije coworking prostora (CAS).

Predstavnik CAS-a bio je Nenad Stojanović, jedan od njenih osnivača i predsednik. Na pitanje da li coworking zajednica u Srbiji funkcioniše i da li je to budućnost rada mladih odgovorio je:

,, Reč je o najbrže rastućoj preduzetničkoj zajednici u zemlji. U coworking prostorima radi više od 50% mladih pa je jedinstveni zaključak da je coworking zajednica ujedno i najveće socijalno preduzeće. “

Takođe, dodao je da je pandemija COVID-19 u mnogome otežala rad coworking prostora. U proseku, coworking prostori u Srbiji na mesečnom nivou pod uticajem krize gube između 1.000 i 5.000 evra. Više od 5.000 evra mesečno gube prostori koji se prostiru na površini većoj od 100 metra kvadratnih. Procena je da prostori usled krize imaju čak 81% manje stanara. Neke od mera preduzetih radi rešavanja novonastale situacije jesu privremeno zatvaranje prostora, popusti i pogodnosti u vezi sa iznajmljivanjem prostora, popust u kiriji koja iznosi i do 50% dosadašnje cene zakupa prostora itd.

Tokom aprila meseca CAS je sproveo svoje četvrto istraživanje o coworking prostorima u Srbiji. Istraživanje se odnosilo na uticaj pandemije na poslovanje coworking prostora u Srbiji. Rezultate istraživanja možete pogledati na zvaničnom sajtu CAS-a.

Ipak, Nenad je optimističan i smatra da coworking industriju eksponencijalni rast čeka tek nakon perioda COVID-19.