Tokom protekle nedelje prisustvovali smo događaju ,,Naučno-tehnološki park kao alat regionalnog razvoja“ koji je organizovao Naučno tehnološki park Niš u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Niš, Regionalno razvojnom agencijom JUG i Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Događaj je, uz poštovanje svih epidemioloških mera, okupio predstavnike regionalnih institucija radi upoznavanja sa kapacitetima i radom NTP Niš i sa ciljem da se identifikuju mehanizmi i oblasti saradnje.

Naučno tehnološki park Niš zvanično je otvoren 09. juna. Nakon obeležavanja završetka izgradnje zgrade usledilo je stvaranja uslova za useljavanje kompanija, da bi početkom septembra neke firme počele sa postupkom useljavanja u park. Trenutno oko stotinak ljudi radi iz NTP-a, što je 16 kompanija, a očekuje se da do kraja novembra budu useljene i ostale kompanije. Javni poziv za tehnološko razvojne i start up komanije je još uvek otvoren.

U svom uvodnom izlaganju direktor NTP-a Niš, Milan Ranđelović, odgovorio je na pitanje sa prvog slajda:

Zašto Niš može da bude uspešan u razvoju inovativne privrede?

Zbog:

 • globalne povezanosti;
 • industrijskog i tehnološkog nasleđa:
 • bogate istorije i prirodnih lepota;
 • održivog izvora talenata;
 • dinamičnog poslovnog okruženja.

Dugoročni plan NTP-a je da kreira mrežu partnera Regionalnih privrednih komora, Regionalnih razvojnih agencija, Poslovnih inkubatora, Start-up centara i coworking prostora radi ostvarenja sledećih ciljeva:

 • pružanje infrastukturne podrške i stručnih usluga subjektima inovacione delatnosti;
 • privlačenje inovativnih (domaćih i stranih) tehnološko razvojnih kompanija i stvaranje uslova za njihov razvoj;
 • podsticaj povratnog uticaja na razvoj naučno-istraživačkih organizacija;
 • stvaranje uslova za osnivanje većeg broja inovativnih start-up i spin-off preduzeća;
 • stvaranje i razvoj novih inovativnih proizvoda;
 • zapošljavanje mladih, obrazovanih kadrova.

Takođe, valjalo bi udruženim snagama raditi na rebrendiranju regiona. Ne zna se da se u Nišu nalazi kompanija čiji se teslametri koriste u NASI. Ne zna se ni za kompaniju koja je deo Google-ovog start-up akceleratora i koja je proizvela preko 20% download-ova iz regiona Zapadnog Balkana, kao ni za kompaniju koja je razvila video igricu koja broji preko 15 miliona aktivnih korisnika.

Na panelu ,,Naučno-tehnološki park kao alat regionalnog razvoja’’ učestvovali su g-din Ivan Rakonjac ispred Fonda za inovacionu delatnost, g-din Goran Jović  ispred Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog odbora, g-din Vladan Jeremić ispred Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, g-din Miloš Colić ispred grada Pirota, ZIP centra – biznis inkubatora za mlade i Start-up centra u Pirotu, g-din Vladislav Marjanović gradski većnik i profesor Ekonomskog fakulteta i g-din Vlastimir Nikolić prorektor Univerziteta u Nišu i profesor na Mašinskom fakultetu.

Panelisti su tumačili kako iz svog domena vide ulogu NTP-a Niš u jačanju inovacioniog ekosistema u regionu.

Gospodin Rakonjac istakao je da su inovacije fenomen koji prožima sve sektore. Stručnjaci koji ocenjuju projekte često zaključuju da su projekti sa tehničko-tehnološkog stanovišta svetska klasa, ali da su u delu koji se odnosi na poslovni model i plasman na tržište prilično ispod nivoa razvijenijih ili slično razvijenih zemalja.

NTP može u mnogome da doprinese kako bi projekti u celini postali svetska klasa, na šta gospodin Colić dodaje da je podrška NTP-a u smislu apliciranja za prikupljanje sredstava, brendiranja, zaštite intelektualne svojine, marketinga, procedure za izvoz, distribucije proizvoda .. ključna.

Uvek se pitamo da li industrija podstiče razvoj nauke ili nauka podstiče razvoj industrije. Iz ovog pitanja, prema mišljenju profesora Marijanovića, može se zaključiti kako je glavna misija NTP upravo ta, da bude spona između privrede i nauke. Da ne bi došlo do zabune, prorektor niškog Univerziteta naglasio je da NTP nije okrenut samo tehničkim, već svim fakultetima, jer svaki pojedinac može da iznedri inovaciju.

Prema podacima Fonda za inovacionu delatnost do sada je 10% od svih njihovih sredstava otišlo u Niš. Da bi ovaj broj porastao nužno je da se oko Naučno tehnološkog parka Niš okupe različiti akteri koji su involvirani u proces razvoja preduzetničke infrastrukture, rekao je direktor Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije.

Snimak panela možete pogledati na ovom linku.