Izložba u paviljonu u Tvrđavi

Izložba u paviljonu u Tvrđavi

Izložba slika i crteža Tomislava Tošića biće svečano otvorena u četvrtak 24. avgusta 2017. u 20 časova u Paviljonu u Tvrđavi u Galeriji SLU u Nišu.

Tomislav Stošić je rođen u Pančevu 1962. godine. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Momčila Antonovića. Član je ULUS-a od 1989. Samostalno izlagao desetak puta. Učestvovao je na preko 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je otkupne nagrade Ministarstva kulture Srbije 1988. na pančevačkom Oktobarskom salonu. Pored slikarstva i crteža bavi se i izradom murala.

Tomislav Stošić na svojim delima obrađuje motive plesa. Igra za njega predstavlja sastavni deo svakodnevnog života kroz koji izražava svoja osećanja radost, tugu, strast, ljubav. Scene na slikama su zaustavljeni trenutak dinamičnog pokreta savremenog čoveka i žene u veselim toaletama dočaravajući sekvencu plesnog pokreta. Crtež je jasno postavljen i studijski obrađen sa isprepletanim scenama nekoliko igrača. Pikturalnost boje i poteza osnovni su likovni elementi koji dokazuju njegovu slobodu u ekspresivnom izrazu. Plesači, igračica flamenga sa raskošnom haljinom u zanosnoj pozi, devojke u narodnim nošnjama, kompozicije masovnih scena igrača, umetnik je istinski doživeo i uspeo da prenese radost, veselje, čari, svake vrste plesa što potvrđuje snažan i sugestivni kolorit.Tom raznovrsnošću on nam metaforički sugeriše različite životne etape koje moramo odigrati do kraja kako nam život to nameće.

info: Fejsbuk