Raising Starts je prvi pre-seed program u Srbiji koji startap kompanijama i timovima u najranijim fazama razvoja donosi i stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga i izlazak na globalno tržište! Program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 CHF (bespovratno) za pokrivanje troškova namenjenih izradi prototipa, razvoj biznis modela, istraživanju tržišta, testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine i ostalih troškova vezanih za razvoj novih proizvoda ili usluga.

Na aktuelni Javni poziv mogu konkurisati timovi od najmanje dva člana i inovativne kompanije do dve godine starosti
.

Prijave su otvorene do 28. decembra na zvaničnoj stranici programa.

Program se sastoji iz dve faze:

  • Tokom prve, odabranim timovima biće pružena stručna podrška u cilju sticanja poslovnih veština, tržišne validacije problema i karakteristika samih inovativnih proizvoda/usluga. Posebnu podršku učesnici će dobiti i u oblasti prava intelektualne svojine, u saradnji sa Švajcarskim saveznim institutom za intelektualnu svojinu, koji će biti aktivni na program, i Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Na kraju Faze 1, timovi i kompanije koji ispune unapred zadate kriterijume, predstaviće na DemoDay-u svoje ideje pred stručnim žirijem.
  • Timovi koji po odluci žirija pokažu najviše potencijala za komercijalizaciju svojih ideja, ostvariće mogućnost učešća u Fazi 2, u kojoj će uz dodatne obuke i mentorske sesije dobiti i finansijsku podršku u iznosu do 10.000 CHF za razvoj softvera, odnosno do 15.000 CHF za razvoj novih proizvoda.

Program Raising Starts sprovodi Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Naučno-tehnološkim parkom Niš i Naučno-tehnološkim parkom Čačak.