U okviru projekta Digital Cities koji sprovede British Council i Creative England predstavnik Deli prostora Milan Babić posetio je coworking prostore u Bristolu i Manchesteru. Milan je pisao dnevnik o svom putovanju koji ćete imati prilike da čitate u 3 nastavka, kao svojevrsnu trilogiju – Deli u Engleskoj. Uživajte u prvom delu.

 

Naše putovanje smo započeli u utorak 13. Februara 2018. Avion Lufthanse dodirnuo je tlo Velike Britanije oko 16h po lokalnom vremenu. Sedmoro učesnika sa zapadnog Balkana bilo je spremno da se upusti u avanturu posete coworking prostora u Bristolu i Mančesteru. Ljubazni stjuart Jaime koji nam je let učinio i više nego ugodnim ispratio nas je iz aviona i naša avantura je mogla da počne.

Lagana vožnja do hotela, ćaskanje sa osobljem i odlazak u sobe. Večera i planiranje sutrašnjeg dana su bile jedine aktivnosti pre prvog spavanja u Bristolu. Osvanuo je dan zaljubljenih, odlična prilika da se zaljubimo u Bristol bila je pred nama.

 

CREATIVE ENGLAND

U holu hotela sačekali su nas prijatelji iz Creative England-a. Prvi na „meniju“ bio je sastanak upoznavanja sa timom i planiranje prvog dana u Bristolu. Kancelarija Creative Englanda je u samom centru Bristola, do nje se dolazi uskim ulicama vozeći se levom stranom ulice sa čijih strana su tradicionalne Engleske kuće od cigle i po neki hotel ili novija zgrada.

BRISTOL VR LAB

Bristol je jako lep i čist grad, ali nas je dočekao sa tradicionalnom engleskom kišom i temperaturom ispod 10 stepeni celzijusovih. Nakon sastanka u Creative Englandu, usledila je poseta Bristol VR lab-u. Bristol VR lab je inovativan lab osnovan uz podršku dva najveća Univerziteta u gradu koji za uzvrat imaju mogućnost korišćenja 8 stalnih mesta za svoje studente. Glavna preokupacija je razvoj i implementacija VR tehnologije. Prostorije izgledaju fenomenalno, i opremljene su svom savremenom tehnologijom. Posebno su se pohvalili učešćem u razvoju i napretku pit stop tima Formule 1 kroz VR tehnologiju.

THE PERASIVE MEDIA STUDIA

Sledeći prostor na „meniju“ bio je The Pervasive media studia, nastao u prostoru bioskopa koji i dalje radi. Reč je o jako interesantnom i drugačijem prostoru od svih na koje sam do tada naišao. Sačekala nas je poprilična buka i galama stanara. I ovaj prostor je fenomenalno opremljen. Zanimljivost u izlaganju ljubazne domaćice prostora je bilo pojašnjenje u vezi buke. Naime, stanari prostora se prilikom potpisivanja ugovora obavezuju da im buka neće smetati i da mogu raditi u takvom okruženju, tako da ukoliko želite da radite u Coworking prostoru gde je velika galama The Perasive media studia je pravo mesto za vas.

RED BRICK

Usledio je sastanak 1 na 1 sa izabranim prostorom, što je značilo laganu vožnju do Red Brick house-a. Šarena vrata Red Bricka nam je otvorila nasmejana Georgina. Usledio je sastanak od sat vremena na kojem smo jedni drugima predočili očekivanja koja imamo kao i rezultate koje želimo da ostvarimo. Sastanak je prošao savršeno, naišli smo na puno razumevanje naših budućih partnera. Grad Bristol je čekiran u našem notesu, mogli smo da odemo na ručak u tradicionalni Engleski Pub i da se pripremimo za finalnu posetu Engine Shed-u.

ENGINE SHED

Samo zdanje Engine Shed-a deluje impresivno. Lociran na 100m od glavne železničke stanice na nekoliko spratova, izazvao je veliko oduševljenje svuh nas. Filozofija prostora je da okupi najbolje StartUp kompanije iz grada i ponudi im mesto za razvoj biznisa.

Naš voz sa stanice je polazio u 15h tako da smo morali da se pozdravimo sa prijateljima iz Engine Shed-a i uputimo se na stanicu i putovanje do grada fudbala i industrije – Manchester-a!

Budite strpljivi, uskoro sledi drugi deo trilogije Deli u Engleskoj. Pozdravljam vas do novog čitanja.