Ne postoje dve iste Crowdfunding platforme, svaka je na određen način priča za sebe. Trenutno su najzastupljenije i najpoznatije platforme Kickstarter i Indiegogo. Gotovo sigurno je, ukoliko planirate da pokrenete kampanju, susrešćete se sa jednom od ove dve platforme.

Ali koja je bolja i koju izabrati? Teško je dati tačan odgovor. Zašto? Zato što tačnog odgovora nema, u zavisnosti od kampanje, potencijala, očekivanja i još mnogo drugih stvari može se izabrati platforma koja je za datu kampanju korisnija. Šta su Kickstarter i Indiegogo objasnićemo u daljem delu teksta, dok ćemo se njihovim glavnim razlikama pozabaviti već u narednom.

KICKSTARTER

Ukoliko znate bilo šta o Crowfundingu šanse da ste čuli za Kickstarter su izuzetno velike, ali šta je zapravo Kickstarter?

Često se dešava da se između Crowfundinga i Kickstartera stavlja znak jednakosti. Razlog za to je što je Kickstarter najpoznatnija platforma za Crowdfunding. Određene brojke potkrepljuju ovaj podatak. Na Kickstarteru je podignuto preko 2.8 milijardi dolara, uspešno je realizivano preko 118.000 projekata, i ima preko 12 miliona registorvanih pratilaca, od čega jedna trećina podržava više kampanja. Preko 200 kampanja je probilo magičnu cifru od 1 milion dolara (u prethodnom tekstu smo pisali da je jedna od njih bila i kampanja Nura slušalica). Preko 3500 kampanja dobilo je preko 100.000 dolara.

Kickstarter podržava 15 kategorija projekata. Film, video i muzika su svakako najpopularnije, ali takođe i kampanje video igrica, tehnologije i dizajna mogu da privuku više nego ozbiljnu pažnju donatora. Poslednja istraživanja pak govore kako su kampanje video igara najuzbudljivije donatorima jer su grupa kojoj se najviše donira.
Ukoliko vas je ovo impresioniralo i sada smatrate da je lako doći do novca, dozvolite mi da vas malo i razočaram. Iskoristiću priliku da citiram legendarnog Zvonka Mihajlovskog „Statistika je kao bikini, sve otkriva ali ništa ne pokazuje“. Ovi brojčani podaci se sastoje od 36% kampanja koje su uspešno završene, ostalih 64% kampanja nije uspelo da ostvari svoje ciljeve.

Ono što je jako intersantno je da je zastupljenost Crowfundinga kao izvora finansiranja u medijima gotovo nikakva, u Srbiji je jako teško naći tekstove o kampanjama koje su aktuelne na ovim platformama te ukoliko pokrenete kampanju i to dobro propratite kroz medije, lako se možete naći u ovih 36% uspešnih.

INDIEGOGO

Osmišljen isključivo za kampanje nezavisnih filmova (independent films) te je tako dobio i ime. Indiegogo je počeo da prihvata projekte iz drugih kategorija godinu dana nakon pokretanja. Osmišljen je pre svega da korisnicima lakše omogući pristup sredstvima u odnosu na glavnog konkurenta Kickstarter. Indiegogo se smatra za manje strožu i fleksibilniju platformu. Dostupan je u preko 200 zemalja i ima 24 kategorije projekata. Takođe daje mogućnost biranja fiksnog ili fleksibilnog modela prikupljanja novca (fiksni – sve ili ništa; fleksibilni – dobija se suma koja je prikupljena bez obzira na cilj koji je postavljen).

U ovom trenutku po broju kampanja Indiegogo ima više kampanja u odnosu na Kickstarer. U svakom trenutku ima oko 7000 „živih“ kampanja (Kickstarter oko 4000) sa skoro svakodnevnim kreiranjem novih 260 kampanja.
Za razliko od Kickstarterovih 36% uspešnih kampanja, na Idiegogou se procenjuje da je uspešno oko 17-18% plasiranih kampanja. Zvuči poprilično poražavajuće ali imajte u vidu da fleksibilni model finansiranja daje određenu dozu opuštanja pokretačima kampanja. Često se dešava da su pokretači zadovoljni iznosom koji je ostvaren u određenom trenutku jer nije neophodno ostvariti postavljene ciljeve te se tako i kampanji pridaje manje pažnje što uzrokuje opadanje broja donacija. Zbog ovih ali i drugih razloga Indiegogo je postao jako atraktivna opcija za pokretanje kampanja posebno ukoliko se u isto vreme radi na nekom drugom projektu.

U sledećem tekstu uporedićemo detaljnije sličnosti i razlike ove dve platforme.