U Beogradu održana 1. Međunarodna „Coworking & Coliving konferencija Jugoistočne Evrope“ Sledeća najavljena za 18-21. oktobra 2020. u Rovinju.

Međunarodna „Coworking &Coliving konferencija Jugoistočne Evrope” posvećena novom konceptu poslovanja okupila je brojne stručnjake i digitalne nomade iz celog sveta, koji su od 9. do 11. oktobra u Beogradu i Mokrinu razmenjivali ideje i dobre primere prakse, a sve u cilju širenja svesti o značaju preduzetništva i samozapošljavanja. Konferenciju su svečano otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Thomas Schieb (Tomas Šib) i Miroslav Mijatov ispred Udruženja preduzetnika i startapa “Smart Office” koje je glavni organizator konferencije.

Na konferenciji je istaknuto da će se 43% radne snage širom sveta do 2020. godine izjašnjavati da su freelanceri, tako da otvaranjem svojih granica i prilagođavanjem infrastrukture potrebama ovog novog koncepta poslovanja Srbija nastoji da postane novi kreativni centar digitalnih nomada.

Uvedene su velike poresko-pravne reforme sa ciljem razvoja digitalnih tehnologija i kreativnih industrija.

Premijerka Ana Brnabić je ovom prilikom izjavila da se Srbija ubrzano menja, kako bi iskoristila četvrtu industrijsku revoluciju i da je u prethodne tri godine urađeno mnogo da bi se stvorila ekonomija i društvo koje podržava inovacije i kreativnost. Uvedene su velike poresko-pravne reforme, kako bi se podržao razvoj digitalnih tehnologija i kreativnih industrija, pa će tako od početka 2020. godine svi digitalni nomadi koji borave u Srbiji do 90 dana biti oslobođeni plaćanja bilo kakvog poreza. Takođe, od sledeće godine startap timovi koji imaju do devet zaposlenih biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini, dok se sav prihod od intelektualne svojine nastale u Srbiji oporezuje sa samo tri procenta.

Ovo su važni podaci, jer je u Srbiji u proteklih 7 godina otvoreno skoro 40 coworking prostora u kojima radi oko 900 freelancer-a, preduzetnika, digitalnih nomada, startup-ova, malih i srednjih preduzeća, a taj broj konstantno raste. Tokom trodnevne konferencije u fokusu su bile teme vezane za upravljanje coworking&coliving prostorima, ali je akcenat bio i na temama kao što su budućnost rada, nekretnine, optimizacija prostora u urbanom okruženju, potencijali za razvoj turizma, gig ekonomija, ciljevi održivog razvoja i coworking kao neprestana akcija i centar zajednice.

Organizatori CCCSEE konferencije

Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnika i stratapa „Smart Office“ uz značajnu podršku „Mokrin House“ i „Coworking asocijacije Srbije“. Konferenciju je podržalo Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, kao i nacionalna platforma „Serbia Creates“ nastala na inicijativu Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa ciljem pružanja podrške postojećim i razvijanjem sistemskih mera za sektor kreativnih industrija i inovacija.

Coworking & Coliving u brojkama
 • Od 2005. do danas otvoreno je 15.000 coworking prostora širom sveta
 • Najveći coworking & coliving prostor nalazi se u Parizu na površini od 30.000m2. Napravljen je od stare železničke stanice
 • Prvi coworking prostor u Srbiji otvoren je 2012. u Beogradu – „Smart Office Coworking“
 • Danas u Srbiji radi oko 40 coworking prostora, a 2018. godine osnovana je „Coworking
  asocijacija Srbije“ koja okuplja oko 20 prostora
 • Prvi coliving prostor u Srbiji otvoren je 2016. u Mokrinu – „Mokrin House“ i nalazi se na Forbsovoj listi najboljih coliving prostora na svetu za digitalne nomade
 • U Beogradu radi najviše coworking prostora (43%), a ostali su u Vojvodini i centralnoj Srbiji.
 • U ovim prostorima radi preko 900 coworkera. Najviše je mladih među njima. 50% njih ima od 15 do 30 godina, a druga polovina između 30 i 45 godina.
 • Oko 40% korisnika habova u Srbiji radi u IT industriji, a ostali u oblastima kreativnih industrija kao što su marketing, dizajn, fotografija, arhitektura..
 • Stanari u ovim prostorima su 35% žene i 65% muškarci.
 • Svakog meseca u ovim prostorima širom Srbije organizuje se u proseku oko 300 događaja
 • Prosečna mesečna članarina iznosi oko 100 evra. U unutrašnjosti Srbije oko 60e, Vojvodina 80e, i
  u Beogradu oko 135 evra.
 • Istorijski gledano, coliving je postojao još davne 1875. godine u formi zajedničkog života radnika, samo što poslovi koje su radnici obavljali nisu bili digitalni.
 • Cena boravka u coliving objektima u inostranstvu se kreće od 400$ do 900$ mesečno
 • Godišnji prihod coworking prostora je u 2018. godini iznosio više od 3 miliona evra.