Pod nazivom „Da Niš prodiše“ po drugi put se održava globalni događaj – Climathon. Niš će biti jedan od sto trideset gradova u preko četrdeset pet zemalja u kome se održava ovaj događaj. Od petka, 25. oktobra u 10h u narednih 24h, timovi će pokušati da putem multidisciplinarnog pristupa daju rešenje za goruće komunalne probleme koji negativno deluju na klimatske promene.

Kako se u poslednjih nekoliko zima Niš suočio sa velikim zagađenjem vazduha, organizatori iz udruženja ENECA i PROAKTIV u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Mašinskim fakultetom u Nišu i Sekreterijatom za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj odlučili su da ovogodišnja tema hakovanja klime bude način na koji će Niš prodisati punim plućima.

Dvadeset i pet učesnika podeljenih u pet timova odgovoriće na ovogodišnji izazov, a kako bi sve bilo u skladu sa najnovijim dostignućima u oblasti održivog razovaja, ekologije i upravljanja komunalnim otpadom – pomoći će im mentori sa PMF-a i Mašinskog fakulteta.

Profesorka Mašinskog fakulteta dr Gordana Stefanović navodi da je bitno da se mladi uključe u rešavanje problema klimatskih promena jer su oni ti koji će biti suočeni sa problemima u budućnosti.

Zato moraju mladi da budu ti koji će nositi te napredne ideje i oni koji će ih stvarati. Mi ih učimo da razmišljaju na jedan proaktivan način, dajemo im bazna znanja, ali ono što mi očekujemo od tih mladih ljudi – to su ideje“, pojašnjava ona i dodaje da te ideje treba sporvesti na nov način kako bi se pružilo rešenje čovečanstvu da se izbori sa klimatskim promenama.

Godinama se suočavamo sa drastičnim promenama klime, a one se odražavaju i na promenu u biljnom i životinjskom svetu navodi profesorka PMF-a dr Aleksandra Pavlović. Ipak, ona sve veću zainteresovanost mladih za klimatske promene i njihovo rešavnje ocenjuje pozitivno.

Potrebno je na takav način osvestiti ljude o bitnosti zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena. Ovakvi događaji kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou bitni su upravo zbog ukazivanja na rešenja klimatskih problema“, zaključuje profesorka Pavlović.

Najbolji tim biće proglašen 26. oktobra odlukom žirija, a biće nagrađen sa pedeset hiljada dinara koje obezbeđuje Udruženje preduzetnika „Pokreni se za posao“ i 12 sati besplatnih konsultacija iz oblasti cirkularne ekonomije koje obezbeđuje CirEkon.

Tokom trajanja događaja, učesnicima biće obezbeđene sve neophodno za stvaranje kreativnog idejnog rešenja (internet, obroci, piće, deo za odmor i spavanje…), a prijava timova i pojedinaca moguća je na sajtu Climate KIC organizacije (https://climathon.climate-kic.org/en/nis).