Sinoć su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu održana tri paralelna događaja na kojima su predstavnici domaće IT zajednice i Vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu podelili ideje i modele kojima se portal eUprava može učiniti funkcionalnijim i pristupačnijim građanima.

Ovom prilikom upućen je poziv programerima i dizajnerima iz cele zemlje da se prijave na hakatone u ova tri grada koji će se održati od 25. do 27. maja, uz ukupni nagradni fond od 7.500 dolara, koji će biti raspoređen u ova tri grada, i mogućnost da najbolji učesnici budu angažovani kao konsultanti za dalje unapređenje portala eUprava.
Hakatoni su intenzivni događaji koji uglavnom traju 48 sati tokom kojih više timova sastavljenih od IT stručnjaka različitih profila radi na razvoju inovativnih rešenja konkretnog problema. Ovo je prvi hakaton koji organizuje kancelarija za IT i eUpravu.

Cilj hakatona pod nazivom #KodirajDržavu je kreiranje inovativnih rešenja koja će portal eUprava učiniti jednostavnijim i privlačnijim za korišćenje. Timovi sastavljeni od dizajnera i programera će primarno raditi na unapređenju korisničkog iskustva, odnosno načina na koji milioni ljudi svakodnevno koriste elektronske servise na ovom portalu.

Sinoć su se u Prostoru Deli u Nišu i Startit Centrima u Beogradu i Novom Sadu okupili eksperti u oblasti dizajniranja korisničkog iskustva, programeri i predstavnici portala eUprava i započeli dijalog o mogućnostima za optimizaciju eUprave.

“Pozivamo IT stručnjake da se uključe u hakaton i tako uzmu neposredno učešće u kreiranju moderne i efikasne eUprave u Srbiji. Pored novčane nagrade za najbolje timove, ovo bi mogla da bude i odlična prilika da identifikujemo stručnjake i timove koje bi mogli da angažujemo da uz nas rade na unapređenju sistema eUprave,” izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Nenad Damnjanović, suosnivač organizacije IxDA@Niš, dao je praktičan savet svima koji planiraju da se prijave na hakaton: „Držite se više funkcionalnosti, a manje estetike. Izaberite procese koji će vam najviše odgovarati u datom trenutku.“

Kancelarija za IT i eUpravu, uz podršku Inicijative Digitalna Srbija, od 25. do 27. maja organizuje prvi državni hakaton namenjen unapređenju korisničkog iskustva Nacionalnog Portala eUprava. Hakaton je namenjen svima koji vole da programiraju, koji su inovativni i spremni da prihvate izazov i približe administraciju građanima ”na klik”.

Svi prijavljeni timovi dobiće projektni zadatak na osnovu kog će u periodu od 48 sati napraviti predlog softverskih ili hardverskih rešenja koji će funkcionalno i vizuelno dati predlog novog Portala eUprava.

Prijave za #KodirajDržavu su otvorene do nedelje, 13. maja, a svi detalji vezani za događaj i prijava se nalaze na sajtu Kancelarije za IT i eUpravu.