Kako izgleda rad na grnčarskom točku, koliko zapravo može da bude zanimljivo i neobično iskustvo da sami napravite neku posudu ili predmet od gline, građani Niške Banje mogli su da saznaju tokom grnčarskog vikenda koji smo realizovali.

Deli prostor je ove godine pokrenuo jedan sasvim jedinstven program u Nišu, koji pruža priliku svim zainteresovanim građanima, ali i turistima, da učestvuju na grnčarskim radionica, uče od iskusnih predavača i opuste se uz rad i zabavu koju pruža ova tradicionalna veština.

U okviru Velikog letnjeg festivala u organizaciji Gradske opštine Niška Banja, posetioci su mogli da sami od gline naprave čašu, činiju ili nešto što sami osmisle i da to ponesu kući.

Ideja da se pokrene i grnčarski studio u Nišu, koji sada već vrlo uspešno funkcioniše, proizašla je iz projekta „Grnčarstvo za sve“ koji Deli prostor realizuje sa partnertima iz bugarskog grada Montana. Sve ovo deo je programa prekogranične saradnje dve zemlje, sa ciljem negovanje kulture, tradicije, istorije i jačanja turističkih kapaciteta u pograničnom regionu.

O PROJEKTU:

Deli prostor sa udruženjem „Omladinski pokret za budućnost“ iz Montane u Bugarskoj, realizuje projekat „Grnčarstvo za sve (CP4All)“ koji se realizuje u okviru INTERREG-IPA CBC programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjuje se isti pristup realizaciji istih aktivnosti. Pored grnčarstva, organizuje se i obuka iz tradicionalnih folklornih igara.