Preduzetništvo je vitalni izvor inovacija i ekonomskog razvoja. Podstiče razvoj novih ideja, tehnološki razvoj, poboljšava životni standard, stimuliše ekonomski rast, stvarajući prilike i mogućnosti za zapošljavanje. Za njegov razvoj potrebno je održivo okruženje koje uključuje institucionalni okvir, legislativu, pristup tržištu, razvoj veština i podrška biznisima. Svakako jedan od aspekata je i dostupnost finansijama.

Razvoj biznisa u početnoj fazi je pred velikim brojem izazova. Nevezano da li govorimo o start upovima, konceptu društvenog poslovanja ili biznisima u tradicionalnim industrijama. Zato su i kreirane grant šeme koje, između ostaloga smanjuju rizik u fazi prototipa i početka funkcionisanja, ali i razvoja. Dobar deo njih se oslanja na grantove koji bez niza drugih elemenata je upitno da li garantuju održivu i kontinuiranu podršku novim idejama.

U periodu od 21.07. – 25.07. u Ulcinju održan je Summer Boot Camp u okviru projekta Work4Youth koji se realiziuje u prekograničnoj regiji Crna Gora – Albanija i  za cilj osnaživanje madih i podsticanje preduzetništva.

Mentori Deli prostora, stručnjaci iz oblasti poslovnog razvoja i upravljanja,  učestvovali su na Boot Campu i radil na razvoju regionalnih startup ideja koristeći inovativne metode razvoja. Tokom trajanja Boot Camp-a, učesnici su imali priliku da uz mentorstvo pripreme poslovni plan koji može biti podržan kroz projekat u vidu „start up-a“.