Smanjenje zagađenja vazduha i problem upravljanja komunalnim otpadom putem pametnih kontejnera pobednička je ideja drugog Climathon-u u Nišu.

Stručni žiri sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Mašinskog fakulteta i iz lokalne ekološke organizacije „Zeleni ključ“ birao je između četiri ideje nakon dvadesetčetvoročasovnog rada. Multidisciplinarnim putem, svi timovi pokušali su da daju način kako bi Niš prodisao nakon nekoliko zima tokom kojih je ovaj problem bio primaran.

Pametne autobuske stanice čime bi se smanjila upotreba automobila, aplikacija koja olakšava nalaženje mesta i načina kako na ekološki način baciti otpatke, preći neki put – samo su neke od ideja ovogodišnjeg Cimatona.

Ipak odluka žirija bila je da pedeset hiljada dinara koju obezbeđuje Udruženje preduzetnika „Pokreni se za posao“ ode u ruke tima Mladi i zeleni koji su prezentovali ideju o pametnim kontejnerima.

Ideja je bila da separacijiom komunalnog otpada ljudi ostvaruju određene bonuse za gradski prevoz čime bi se smanjila koncentracija štetnih gasova“, navode iz ovog tima.

Čipovane kartice, čija je izrada jeftina, koristile bi se prilikom bacanja smeća i time bi se ti bonusi ostvarivali. Sve je to moguće, navode oni, uz minimalna ulaganja dodavanjem senzora na već postojeće podzemne kontejnere.

Drugi Climathon u Nišu, kao i prošle godine, organizovali su udruženja ENECA i Proaktiv, a podrška im je bila Startap centar, Sekretarijata za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša. Osim novčane nagrade koju je obezbedilo udruženje „Pokreni se za posao“, i CirEkon dodelio je pobedničkom timu dvanaestočasovnu konsultaciju iz oblasti cirkularne ekonomije.