Transformakcija.

Da li poznajete osobu koja se neće naježiti na pojmove „promene“ i „transformacija“. Posebno danas kada osećaj nesigurnosti lebdi u vazduhu u svim sferama društva. Posebno u firmama. Većina nas, osim onih u menadžmentu pomislimo na strah od otkaza ili menjanja pozicije. Nelagodonost svakako.

Ja nisam za promene, ali jesam za transformakciju!

ZAŠTO?

Promene samo dovode do kreiranja nekih novih vrednosti, dok se zaboravlja na one dobre „stare“.

Uzmite vodu na primer.

Promena agregatnog stanja vode nosi sa sobom uvek neke nove vrednosti ali i gubitak prethodnih.

Transformakcija je transfer vrednost uz kreiranje novih vrednosti kroz akciju koja liči na dobro osmišljenu igru.

Posebno jer su u procese „promene“ i „transformacije“ uključene emocije! Nigde nema više emotivnog naboja nego kada se spomenu te dve reči. Pozitivnog ili negativnog! Sve zavisi od toga na kojoj ste poziciji kada dođe do njih. Uvodite ih ili vas uvode u njih.

Međutim, kada je ta transformacija zadojena unutrašnjom motivacijom eto akcije, eto energije, eto života. Zašto onda u organizacijama gde bi prvo trebalo da se desi transformakcija ona nedostaje? Iskreno verujem da su to marketing agencije.

Njihova unutrašnja motivacija verujem je veća od Return on Investment.

Voleo bih da je ispunjena sa više različitih ROI

Return on Idea

Return on Inspire

Return on Innovation…

Možda kreativni sektor i želi transformakciju ideja, ali menadžment često voli da ispuni emocionalni prostor braneći poziciju generisanjem skupa neverbalnih i verbalnih izgovora.

Ili možda kao „freelancer“ sam uvek spreman za dobar kreativni storyliving nego za utabani advertising, pa zato često nailazim na reakcije branjena pozicije i generisanja izgovora. Što svakako samo oduzima više vremena jer verujem u ideje i potrebno je traganje za verujućima. Ima ih.

Teško je izbeći uzbuđenje kao posledicu kreativne transformakcije kada se za nju ukaže prilika.

Jer je lična.

Takva vrsta uzbuđenja nedostaje u organizacijama i svakako razumem procese i procedure koji su utabani i kojima je menadžment prošao milion puta, ali da bi oni nastavili da budu kapilarni sudovi organizacije potrebno je da se unosi dovoljno kiseonika. Kreativnost je taj kiseonik koji pokreće smisao, svrhu, procese, procedure i dovodi do transformakcije.

Zamislite svest menadžmenta u marketing agenciji o stalnoj transformakciji!

Verujem da vam je pala na pamet rečenica: To ne može da izdrži nijedna agencija, izgubila bi sve klijente. To iscrpljuje.

Nije iscrpljujuća ako nije nametnuta, i ako je plod zajedničke igre agencije i klijenata.

Aha momenat!

Transformakcija nije kriza, ona je zajednički izazov koji generiše tržišnu prednost.

I nije promena kao kod agregatnog stanja vode jer ne postoji mogućnost vraćanja na prethodno zbog čuvanja prethodnih vrednosti i kreiranja novih.

Transformakcija trenira i agenciju i klijenta za dugoročni uspeh.

U transformakciji svi ljudi u procesu su na pravom mestu.

Kreativna napomena: Bez iskrene namere da uspete da sačuvate proverene vrednosti I kreirate nove nemojte da krećete u transformakciju.

Kreativni savet: Organizujte BrandStorming na kojem će glavna tema biti agencija. Neka vam agencija bude prvi klijent u transformakciji! (garantujem da ćete da smislite neverovatne nove stvari koje se oslanjaju na provereno dobre)

Iskrene namere motivišu.

U Transformakciji treba da učestvuju svi. 100% resursa.

Jer potrebne su veštine i znanja svih za igru koja sledi.

Plus neki novi igrači.

 

Autor teksta, Aleksandar Saša Grbović je kreativni strateg koji je radio na više od 100 kampanja. Od septembra 2017. godine Saša je kolumnista na Deli portalu. Vlasnik je agencije SmartUp.