Drugim motivacionim predavanjem završili smo prošlu godinu i ostavili je iza nas. Tema predavanja bili su pravni izazovi u samostalnom biznisu, a predavač Ana Eraković.

Ana je na samom početku govorila o osnivanju i registraciji. Između ostalog, želela je da odgonetne večitu dilemu između pojma preduzednik i pojma društvo sa ograničenom odgvoornošću. Pored razlike koja je evidentna već u definiciji, razlike oko osnivačkog uloga, porodiljskog odsustva, visine poreza, osiguranja, mogućnosti/nemogućnosti prelaska u preduzetnika/d.o.o. ,iznosa prekršajnih kazni, načina za gašenje i drugih su očigledne.

Šta je tzv. sigurno poslovanje?  Sigurno poslovanje podrazumeva da u slučaju postojanja bilo kakvih nedoumica kontaktirate stručna lica (advokata, knjigovođu .. )  i da za sve, od ugovrora o zakupu poslovnog prostora, ugovora sa klijentima ( o zajmovima, o razmeni dobara .. ) do potpisanih faktura o isporuci robe, imate crno na belo tj. u pisanoj formi. Još jedna od Aninih preporuka bila je da pre stupanja u poslovni odnos proverite da li su računi vaših klijenata u blokadi. Ta mogućnost postoji na sajtu Narodne banke Srbije.

Kako živimo u digitalnom dobu nije bilo moguće a ne osvrnuti se na pravne izazove u poslovanju na internetu. Određivanje cene proizvoda, PDV-a, odgovornosti za nedostatke, načina za reklamaciju .. bitno je za online shop isto koliko i u tradicionalnim prodavnicama.

Ukoliko imate finansijske izazove, neka od vrata na koja možete zakucati su vrata Ministarstva privrede koje daje subvencije za mala i srednja preduzeća, Nacionalne službe za zapošljavanje koje daje subvencije za samozapošljavanje nezaposlenim lica, Fonda za razvoj Republike Srbije, Privredne komore Srbije .. itd.  Što se nematerijalnih izazova tiče veliku podršku početnicima pruža Regionalna razvojna agencija koja daje mogućost testiranja poslovne ideje, vrši obuke za početnike u biznisu i nudi pomoć u izradi poslovnog plana.

Ovo predavanje učinile su zanimljivijim price žena preduzetnica koje su se javile za reč i ispričale svoja iskustva koja su stekle u samostalnom biznisu. Nisu izostala ni pitanja za predavača koja su se mahom ticala prave zaštite, pravnih regulativa u zemlji …

Za sam kraj Ana je ohrabrila učesnice i poručila im da ne moraju da budu sjajne da bi počele, ali moraju početi da bi bile sjajne!

Tokom januara i februara meseca očekuju nas još četiri predavanja. Teme su  finansije, HR, digitalizacija i marketing. Pratite društvene mreže i sajt Deli prostora i udruženja Poveži žene gde ćemo vas blagovremeno obavestiti o datumu i satnici narednog predavanja.

Projekat ,,Poveži žene – podeli znanje“ sprovodi Deli – prostor za kreativno delovanje u partnerstvu sa udruženjem Poveži žene. Projekat „Poveži žene – podeli znanje“ odobren je za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog društva za predaju predloga projekata u sklopu projekta Platforma za odgovorno upravljanje finansijama, koji je Grad Niš raspisao u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske.