Od 27. oktobra do 5. novembra u Crnoj Gori održana je Škola socijalnih inovacija i Socialthon.

Članovi Deli management tima bilu su mentori na Školi socijalnih inovacija, koja je organizovana u okviru regionalnog programa UpBeat Hub-a organizacije ADP-Zid iz Crne Gore. Dragan Miljković i Milan Babić predstavili su naš prostor i pokušali da prenesu svoje znanje polaznicima škole iz celog regiona. Učešće u ovom dinamičnom takmičenju uzeli su i naši praktikanti.

Prvih sedam dana škole radilo se u Baru, gde su bile svakodnevne sesije. Mentori su se trudili da polaznicima prenesu znanje i veštine kako bi se lakše uhvatili u koštac sa kreiranjem rešenja za određeni problem koji je bio zadat. Draganova i Milanova grupa imala je problem nezaposlenosti. Nakon Bara, prvih šest ideja plasiralo se na prvi Socialthon gde ih je čekalo 48 h rada u Podgorici. Rešenja su prezentovana ispred žirija koji su sačinjavali direktor Western Balksans Fund-a dr Gjergj Murra, Andrea Popović u ime Ministarstva sporta, Dr. Andrej Mihailović iz King’s College London-a i Peđa Ristić iz Upbeat Hub-a. Možemo ponosno istaći da je tim naših mentora osvojio prvo mesto i nagradu od 1000 € sa idejom provjeri.me koja predstavlja online platformu koja bi umnogome olakšala traženje posla nezaposlenim licima u Crnoj Gori, a poslodavce navela da poštuju uslove iz oglasa koji su postavili zahvaljujući primeni smart contract-a i naprednih tehnologija, kao i primenom Blockchain-a.

„Јako smo ponosni na sve mlade ljude koji su došli ovde na 10 dana i bili spremni da uče i menjaju zajednicu i region. Naravno da se radujemo što je naša ekipa pobedila, ali mogu istaći da je bilo ko drugi ne bi bilo nezasluženo jer su sve ideje bile interesantne. Ono što nas je možda izdvojilo je pozitivna energija koju smo preneli iz Deli prostora na našu grupu i što smo stvarno bili SuperCool. Trudili smo se da im prenesemo sve znanje i damo potpunu slobodu u kreaciji rešenja za dati problem i žiri je to prepoznao. Čestitam im još jednom, drago mi je da smo bili u zajedničkom timu“, istakao je Milan Babić, jedan od mentora.

„Ovo je bilo jako značajno iskustvo za sve nas, počev od organizacija koje čine YouSee! mrežu, tako i samih polaznika škole socijalnih inovacija. Bilo je zadovoljstvo raditi sa mladim i kreativnim ljudima u pronalaženju inovativnih rešenja za rešavanje problema u društvu. Na kraju, ponosan sam što je moj tim u dva kruga glasanja od strane žirija i od strane ostalih takmičara ocenjen najboljim ocenama. Uveren sam da su naša inovacija kao i rešenja ostalih timova efikasan model za rešavanje problema u društvu“, istakao je Dragan Miljković.